Tekst video: Hoe behoud ik overzicht over mijn inkomsten en uitgaven?

Hoe behoud je het overzicht over je inkomsten en uitgaven?

Elke maand krijg ik een heleboel documenten en facturen toegestuurd. Jij vast ook! Hoe pak je dit het beste aan om het overzicht over je inkomsten en uitgaven te behouden?

Verzamel eerst alle facturen en papieren van de voorbije maand en orden ze. Ik verdeel ze over inkomsten en uitgaven. Zoek naar een systeem dat bij jou past. Woon je samen, spreek dan goed af wie wat doet. Vergeet ook de facturen niet die je niet elke maand krijgt, maar slechts om de drie maanden of jaarlijks.

Op alle facturen staat een betaaldatum. Ik vind het handig om op een vaste dag in de week te kijken wat er moet betaald worden. Zo vermijd ik aanmaningskosten. Ik betaal mijn facturen online. Maar het kan ook anders, met een smartphone aan het loket of aan een self banking automaat.

Om het overzicht te behouden, zet je al je inkomsten en uitgaven in een schema. Deze maand heb ik budget over. Dat geld zet ik op mijn spaarrekening. Het zal goed van pas komen voor onverwachte kosten en jaarlijkse uitgaven. Als je een maand niet kan sparen, is dat niet zo erg. Maar probeer te vermijden dat dit regelmatig voorkomt. Er kan altijd iets onverwacht gebeuren. Je koelkast gaat stuk, je wordt ziek of je raakt je werk kwijt! Wat extra geldreserve hebben, is dan zeer belangrijk.

Bekijk ook of je kan besparen! Kan je overstappen naar een goedkopere energieleverancier? Kan je een goedkoper gsm abonnement afsluiten? Welke dagdagelijkse uitgaven zijn eigenlijk niet nodig? Met een overzicht van je budget ben je meer op je gemak. Ik kan het alleen maar aanbevelen!

Lukt het niet om overzicht over je budget te krijgen? Heb je vragen of wil je hulp? Surf dan naar www.eerstehulpbijschulden.be of ga langs bij het OCMW of CAW in je buurt.

Andreas Vesaliusstraat 47
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.